Kaprijski krompir

Krompir je zaradi svojega volumna in neodpornosti proti vlagi precej slab jadralski tovariš, ampak ko pa ga imamo tako zelo radi ... Na jadrnici ga pripravljamo na vse mogoče in nemogoče načine (najbolj perverzna varianta je omenjena v Uvodu). Daljnje jeseni 1987 nas je na Kaprijah eden najsimpatičnejših birtov stare šole navdušil s pričujočo varianto:

Krompir v celem skuhamo, olupimo in narežemo na kose. Med kuhanjem pripravimo ogromno čebule - za polovico krompirja naj je bo. Četrtino te čebule drobno sesekljamo, preostanek pa narežemo bolj na grobo. Vmes poskrbimo, da ne bodo grla preveč suha. Tisto drobno narezano čebulo popražimo na olivnem olju v večji posodi. Ko porumeni (čebula - ne posoda!), dodamo malo vina (in se obvezno prej prepričajmo, ali je z vinom vse vredu). Zdaj dodamo krompir, previdno posolimo in temeljito premešamo, da se krompir dobro prepoji z opraženino. Čez nekaj minut dodamo preostalo čebulo, na hitro premešamo (ta drugi del čebule mora ostati praktično surov!), pogumno pokapljamo z olivnim oljem, odstavimo od ognja, še enkrat hitro premešamo, posipamo s česnom in peteršiljem in serviramo.

Odzivi    ·    Kazalo    ·    Moja jadralna stran

Davor Šoštarič